Voimantuottoaika – Mikä ja miksi sillä on väliä?

Testaaminen, Voimaharjoittelu

Voimantuottoajan ymmärtäminen on iso palanen nopeusharjoittelua.

Voimantuottoaika tarkoittaa aikaikkunaa jossa sinun pitää pystyä suorittamaan jokin liike ja saamaan siitä tarvittava määrä irti korkeutta tai muuta.

Voimantuottoaika on nopeimmillaan juoksuaskelissa jolloin se voi olla jopa vain 0,1 sekunnin pituinen kun taas maksimivoimaa tuottaessa voimantuottoaikaa voi olla puolesta sekunnista 2,5 sekuntiin.

On tärkeä ymmärtää kuinka paljon voimantuottoaikaa on käytettävissä liikkeissä, joita tarvitset omassa liikkumisessasi. Esimerkiksi voit olla huippuhyvä hyppäämään korkeutta paikaltasi, mutta samaan aikaan ponnistaminen korkealle tuottaa vaikeuksia jos se tapahtuu yhdeltä jalalta tai esimerkiksi juoksusta. Näiden yksi suuri ero on niiden voimantuottoajassa.

Kaiken harjoittelun ei luonnollisesti tarvitse olla pelkästään täysin identtistä lajisi vaatimuksien kanssa, mutta tullaksesi nopeaksi sinun on harjoiteltava samalla nopeudella ja voimantuottoajalla mitä tarvitset lajissasi saadaksesi kehityksen siirtymään myös lajin pariin.

Jos voimantuottoaiheet kiinnostavat, suosittelen tutustumaan Athletican teksteihin nopeusvoimaharjoittelusta:

Nopeusvoimaharjoittelun perusteet

Mitä on reaktiivinen voima ja kuinka kehitän sitä?

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia