Sirkuksen vieraana: Miltä Cirque du Soleilin kiertue näyttää fysioterapeutin silmin?

Cirque Du Soleil, Fysioterapia, Sirkus, Sirkusfysio

Cirque Du Soleilin Toruk teoksesta kuva, jossa sinisiin pukeutuneet Avatar-hahmot kiipeävät tolpissa
TORUK 2 Picture credit: Errisson Lawrence © 2015 Cirque du Soleil Costume credit: Kym Barrett

Kävin Cirque Du Soleilin vieraana heidän Toruk-esityksensä saapuessa Helsinkiin. Tämä oli jo toinen kerta kun olen vieraillut kun heidän kiertueensa on ollut Suomessa. Cirque du Soleil on maailman isoin sirkusorganisaatio ja heillä on kiertueilla mukanaan aina Performance Medicine tiimi, jota menin tälläkin kertaa tapaamaan. Ensimmäisestä kerrasta olin oppinut jo sen verran, että löysin tieni ripeästi Hartwall Areenan takaovelle turvatarkastukseen.

Mitä fysioterapeutin työnkuvaan kuuluu?

Torukin mukana kiertää kaksi fysioterapeuttia, jotka ovat mukana jokaisessa esityksessä. Fysioterapeutit vastaavat esiintyjien huoltamisesta ennen esitystä ja esityksen aikana he ovat ensiapuvastuussa. Esityksen osissa, joissa on korkeampi riski vakavammalle loukkaantumiselle, fysioterapeutit ovat lavan vierellä valvomassa. Korkeampi riski voi liittyä esimerkiksi korkeuteen, jossa esiintyjät liikkuvat.

Kuva Cirque Du Soleilin fysioterapeuttien työhuoneesta, joka kiertueella Helsingissä sijaitsi pelaajien pukuhuoneessa.
Vaihtelevat työolosuhteet. Performance
Medicinen työhuone Torukissa
Helsingissä Hartwall Areenalla


Lisänä tällä kertaa toinen fysioterapeuteista keräsi materiaalia pilottitutkimusta varten. Esiintyjät kävivät ennen tai esityksen jälkeen tekemässä muutamia liikkeitä ääninauhan tahtiin ja kirjoittivat tulokset ylös. Sen enempää tutkimuksesta ei vielä tässä vaiheessa saanut puhua. Sirkukseen liittyvää tutkimusta on tehty vähän ja tämän parempaa ympäristöä on vaikea löytää sille.

Esiintyjien kanssa työskentelyn lisäksi fysioterapeutit raportoivat eri tahoille jatkuvasti. Loukkaantumisen sattuessa tieto kulkee päämajaan Montrealiin fysioterapeuttien esimiehelle ja kiertueella olevalle esiintyjien valmentajalle (Artistic Coach). Loukkaantumisen sattuessa fysioterapeutit lähtevät mukaan tarvittaviin tutkimuksiin ja hoitoihin, jotka toteuttaa joku sen hetkisen maan sairaala tai terveyspalvelu.

Työvuorot ovat hieman lomittain niin että toinen tulee myöhempään ja jatkaa töitä vielä hieman esityksen jälkeen. Esityksiä on aina keskiviikosta sunnuntaihin ja välipäivät matkustetaan seuraavaan kohteeseen, joten maihin tutustuminen jää aika vähälle. Molemmat fysioterapeutit allekirjoittivat, että tämän tyylinen työ sopii toisille ja toisille ei.​

Charlotte, Atte Niittykangas ja Torukin yksi esiintyjä yhteiskuvassa
Charlotte (Fysioterapeutti phD) ja yksi monista Torukin esiintyjistä. 

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Lisää tietoa Cirque du Soleilin toiminnasta löydät: www.cirquedusoleil.com

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia