Polven nivelrikko (ent. nivelkuluma): Onko se kaikilla edessä ja mitä sille voi tehdä?

Fysioterapia, Kuntoutus, Nivelrikko, Polvikipu

Kaikki kuluu käytössä ja mitä kauemmin elämme sitä enemmän elämä kerkeää jättää jälkiä meihin. Suurin osa niistä on onneksi täysin harmittomia ikään liittyviä muutoksia. Harmaat hiukset, nikamavälin lievä madaltuminen, pienet repeämät kiertäjäkalvosimessa ja ryppyinen iho kuuluvat kaikki näihin.

Jos olet joskus käynyt röntgen- tai magneettikuvissa polvikivun vuoksi, on sinulta saattanut löytyä ”alkavaa nivelrikkoa”. Tämä ei ole vielä löydöksenä kovinkaan merkitsevä, sillä tätä tavataan myös täysin kivuttomissa polvissa. Vastaanotolla useimmiten nivelrikko nousee esiin pidempään esiintyneiden artistien ja näyttelijöiden kanssa sekä tanssia tai muuta fyysistä pitkään opettaneiden kanssa.

Mikä on polven nivelrikko?

Polven nivelrikosta (käytetään myös termiä artroosi) puhutaan silloin kun polvinivelen rustopinta on vaurioitunut ja nivelen rusto osittain hävinnyt. Diagnoosia varten pitää olla nivelrikolle sopivat oireet ja niihin täsmäävät röntgen- tai magneettikuvatulokset. Oireina on usein kipu, joka on pahentunut hiljalleen nivelen käyttöä rajoittavaksi. Kiinnostuneet voivat etsiä käsiinsä esimerkiksi tämän review-tutkimuksen alun polven nivelrikon etenemisestä ja tarkemmista syntymekanismi-spekuloinneista.

Polvien magneettikuva
Polvien magneettikuvaus. Näkyykö nivelrikkoa jo?

Polven nivelrikolle altistavia tekijöitä on kartoitettu paljon. Polven ojennusvoimaa voidaan pitää yhtenä ennustavana tekijänä polven nivelrikolle 2.5-14 vuoden seurannassa, mutta sitä ei pystytä täysin erottamaan​ muista vaikuttavista tekijöistä. 14 vuodessa tapahtuu ikääntymisen lisäksi myös paljon muutoksia fyysisessä aktiivisuudessa. Yhtä selkeää syytä nivelrikon alkamiselle ei tutkimuksien valossa ole vielä löydetty.

Mitä tutkimuksissa on havaittu on se, että eturistisidevamman jälkeen riski polven nivelrikolle kasvaa huomattavasti. Toinen tärkeä huomio on erottaa tämä kaikki reumasta, joka on tyystin erilainen nivelsairaus.

Kuluuko nivelet kaikilla vanhetessa?

Kyllä, jos kulumisella tarkoitetaan muutoksia. Nivelkuluma-termistä luovuttiin, koska se antaa mielikuvan nivelen käyttöiän loppumisesta. Nivelrikko yrittää olla positiivisempi. Jos se on rikki niin se voidaan korjata.

​Miten iso rooli vanhenemisella on? Polven nivelrikko on yleisempää mitä vanhempia tutkitaan, mutta tarkastellaanpas mitä muuta ikä tuo mukanaan. Usein liikunnan määrä vähenee tai se muuttuu yksipuolisemmaksi. Työelämä on varsin istumapainotteista eikä ja suuriosa polven nivelradoista saa pölyttyä rauhassa.

Entä voiko pitkä esiintymisura tai liiallinen liikkuminen altistaa nivelrikolle? Periaatteessa kyllä, mutta liikkuminen on myös se mikä ylläpitää terveitä niveliä. Annostelulla on merkitystä mikä vaikutus liikkumisella on. Tekemällä liikaa nivelpinnat eivät kerkeä uusiutua välissä ja pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa rappeutumista. Tekemällä yksipuolisesti osa nivelrakenteista ei saa tarvittavaa kuormitusta ja osa saa liiankin kanssa.

Voinko tehdä jotain jo nyt ja pienentää tulevia nivelvaivoja?

Yleiset ohjeeni ovat:

Pidä huolta, että polvesi käyvät läpi koko repertuaarinsa liikkuvuuksia usein.

Polvessa kasvuhormonin eritys käynnistyy iskutuksesta, kuten kävelystä, hölkästä ja kevyistä hypyistä. Pidä näitä arjessa mukana ja teet jo ison palveluksen polvillesi.

Tilanne on eri jos sinulla on jo polvikipua, joka haittaa työtäsi tai muuta elämääsi. Ensiksi älä murehdi liikaa jos sinulla on havaittu muutoksia nivelissä. Ne eivät välttämättä ole millään lailla polvikipua selittäviä.

Toiseksi etsi käsiisi asiantuntija, joka osaa kertoa mitä juuri sinun kannatta tehdä. Polvikipuihin ei ole yhtä reseptiä, joka toimii kaikille. Joidenkin polvi toimii kehonpainolla täydellisesti, mutta vähän raskaammalla kuormalla kyykkääminen on mahdotonta. Tällöin ongelman syytä pitää etsiä jo muualta kuin pelkästä polvesta. Tämmöinen asiakas kävi vastaanotollani viikko sitten ja ongelma löytyikin lantion ja keskivartalon alueelta eikä kipuja enää kahden viikon päästä ollut. 

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Seuraa toimintaani sosiaalisessa mediassa!

Instagram

Facebook

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia