Sirkusharrastus on nauttinut huimaa kasvua viime vuodet ja sitä on ollut mahtava seurata. Sirkustaiteilijat pääsivät myös hiljattain apurahojen piiriin muiden taiteiden seuraksi. Sirkusopetusta saa nykyään useimmissa kaupungeissa ja se vetää harrastajikseen lapsia ja aikuisia kasvavalla tahdilla. Suuresta suosiosta huolimatta fysioterapia ei ole huomioinut tätä lainkaan.
Oma tieni sirkuksen pariin on kulkenut muutaman mutkan kautta. Teinivuosien koripallo sai väistyä, kun päädyin capoeiraan johon uppouduin usean vuoden kokonaisvaltaisesti. Capoeira taas tutustutti minut akrobatiaan ja tanssiin, joista lähti taas omat polkunsa entistä pidemmälle. Akrobatia vei aikuisvoimisteluun, jonka rinnalle tuli tanssiteatterissa esiintyminen ja tanssitunnit. Yhden tanssiteatteriproduktion ohessa pääsin kokeilemaan ilma-akrobatiaa viikonlopun verran. Mikä alkoi viikonloppukurssista vei harrastamaan sirkusta Hollantiin vaihdon ajaksi, töihin Rovaniemen sirkuskoulu Taika-Ajalle ja tämän hetkiseen työpaikkaani Jyväskylän sirkuskoululle ja Parkourakatemialle. Matkan varrella valmistuin fysioterapeutiksi ja tuntui luonnolliselta yhdistää nämä kaksi.
Sirkusammattilaisuus vaatii keholta paljon eikä se kalpene huippu-urheilun rinnalla. Sirkuslajien kirjo on valtava ja monet poikkeavat toisistaan merkittävästi vaatimuksiltaan. Miten sitten sirkusta voi tarkastella fysioterapian näkökulmasta, kun lajit ovat niin erilaisia? Tämä haaste on osasyy kiinnostukselleni. Kun ei ole selkeätä tutkittua tietoa juuri siihen vaivaan, tieto pitää hakea monesta paikasta ja soveltaa sitä biomekaniikan ja fysiologian tietoihin. Olkapäävaivoja voi katsoa telinevoimistelun puolelta, jalkavaivoja tanssista ja monesti saa käyttää luovuutta oikein tosissaan. Sirkuslajeihin liittyvää tutkimusta on olemassa harmillisen vähän toistaiseksi.
Fysioterapia ja sirkus ovat vielä alkutekijöissään Suomessa
Sirkusfysioterapia Suomessa on hyvin alkutekijöissä, mutta yhdistys on ollut olemassa jo useamman vuoden pelkkänä jäsenrekisterinä. Sirkusfysioterapian yhdistys liittyi DHF:n (Dance Health Finland) alle kesällä, mikä on mahtava homma. DHF on pitkään toiminut järjestö ja tanssipuolen osaaminen on erittäin hyödyllistä myös sirkuslaisten kanssa työskennellessä. Kuulun DHF:n hallinnoimien tanssi- ja sirkuslääketieteen ammattilaisten listalle.
Nyt on muuten tulossa tiettävästi ensimmäinen seminaari, jossa on esillä myös sirkuspuoli. Järjestäjänä toimii DHF ja päivämäärä 11.-12.2.2017 Helsingissä. Itse osallistun varmasti ja mielenkiintoista nähdä minkälaista sisältöä sinne on tulossa.
Tulevissa teksteissä käsittelen ihmiskehoa sirkuksen näkökulmasta sekä omia havaintojani ja mietintöjäni työhöni liittyen. Tervetuloa seuraamaan sirkusfysioterapian kulkua kanssani!

Voit seurata minua myös sosiaalisessa mediassa, jossa tiedotan muun muassa kun pidän vastaanottoa toisissa kaupungeissa. Facebook on suomenkielinen ja instagram pääosin englanninkielinen. Asiointi kanssani onnistuu kummalla kielellä tahansa.
Atte Niittykangas, Sirkusfysio
0 kommenttia