Mikä on lääkärin lähete fysioterapiaan? Entä kelakorvaus ja milloin fysioterapian maksaa vakuutusyhtiö?

Fysioterapia, Kelakorvaus, Lääkärin lähete, Vakuutusyhtiö

Tämä blogiteksti syntyi tarpeesta koota yhteen paikkaan selvennys fysioterapian ympärillä pyörivistä byrokratian rattaista. Toivottavasti tämä toimii sinulle jonkinlaisena ohjepakettina miten ja milloin fysioterapiaan kannattaa hakeutua.

Tarvitseeko minun käydä lääkärissä ennen fysioterapiaa?

Lyhyt vastaus: Ei tarvitse. Fysioterapia on parhaimmillaan liikkumista vaikeuttavien vaivojen tai kipujen hoitamisessa ja niitä kannatta ensisijaisesti hoitaa fysioterapialla. Lääkärin rooli on poissulkea vakavammat vaivat ja katsoa onko lääkehoidosta apua tilanteessa. Tämä ei aina vie kauaa ja asiakkaalle voi tulla tunne, että lääkäri ei tehnyt työtään hyvin, vaikka tilanne on päinvastoin. Mielestäni tilanne on aina parempi kun lääkäri ei ole havainnut mitään huolestuttavaa.

Entä jos tarvitsen kuvantamista, kuten magneettikuvan tai röntgenin? Kuvaantamistutkimuksiin pääsee vain lääkärin kautta, mutta lääkärit eivät niitä läheskään aina suosittele ottamaan. Kuulostaa ehkä hieman epäloogiselta, mutta on ymmärrettävä ettei kuvantaminen anna täyttä varmuutta alueesta ja siihen liittyy monia epävarmuustekijöitä. Jos oire ei viittaa täysin johonkin rakenteelliseen ongelmaan tai fysioterapiaa on kokeiltu jo tehokkaasti, kuvantaminen on usein seuraava ratkaisu. Jos käyt lääkärillä esimerkiksi polven, olkapään tai muun nivelen kivun vuoksi, muista kysyä lähetettä fysioterapiaan.

Fysioterapiasta ei saa enää kelakorvausta

Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen fysioterapiaan jos vaiva tai oire on sen oloinen, että siihen auttaa fysioterapia. Lähete on erityisen tärkeä jos maksajatahona on sairaskassa tai vakuutusyhtiö, mutta 1.1.2023 lähtien fysioterapiakäynnistä ei saa kelakorvausta.

Lääkäri voi suositella kuvantamista jos se antaa lisätietoa vaivan hoitoa ajatellen.
Kuvantamiseen tarvitset aina lääkärin lähetteen.

Vakuutusyhtiö maksajana

Vakuutusmaailma on kirjava ja heti alkuun on todettava etten ole vakuutusalan asiantuntija. Fysioterapian kannalta oleellista on kattaako vakuutus tapaturmat tai sairauskulut sisältäen niihin liittyvän fysioterapian. Vuosien aikana useammalla asiakkaallani on ollut tapaturmavakuutus, mutta eivät ole saaneet tapaturman jälkeen fysioterapiaansa vakuutusyhtiön korvaamaksi. Tapaturmissa vakuutusyhtiön lääkäri arvioi onko tapaturma ollut riittävän iso aiheuttamaan terveen nivelen vaurion. Mikäli kyseessä on lääkärin mielestä vähäpätöisempi tapaturma ja esimerkiksi kuvantamalla on havaittu rappeutunutta kudosta vamma-alueella, hän voi todeta että nivel oli jo ennen tapaturmaa haurastunut. Tässä tilanteessa tarvittaisiin sairauskuluvakuutus, joka kattaa rasitusperäiset vaivat. Selityksiä voi varmasti olla muitakin.

Jos sinulla on oikeanlainen vakuutus, saadaksesi vakuutusyhtiön maksajaksi sinun on käytävä lääkärissä. Suomessa vain lääkäri voi kirjoittaa tarvittavan todistuksen ja lähetteen fysioterapiaan, jotka vakuutusyhtiö tarvitsee. Nämä saatuaan vakuutusyhtiö antaa maksusitoumuksen, jolla fysioterapiaan voi hakeutua.

Sinulla on täysi vapaus valita fysioterapeuttisi, vaikka isoimmat yksityiset terveysjätit koittavat saada sen näyttämään muulta. Urani aikana olen nähnyt muun muassa seuraavia kikkoja:

  • Varataan aika suoraan ko. terveysjätin tai heidän yhteistyötahon fysioterapeutille. Fysioterapeutti voi myös soittaa sinulle suoraan, koska tieto maksusitoumuksesta välittyy heille samantien.
  • Lähetteet ja muut kirjautuvat suoraan terveysjätin omiin palveluihin vahvistaen mielikuvaa että fysioterapiakin on käytävä siellä.
  • Vaihtaaksesi fysioterapeuttia sinulta pyydetään selvitystä vaihdon syystä. Tämä voi nostaa kynnystä vaihtaa fysioterapeuttia, mutta selvitykseksi riittää: ”Minulla on sopiva fysioterapeutti tiedossa muualla.”

Kannattaa aina hakeutua fysioterapeutille, joka ymmärtää sinun tarpeitasi ja lajiasi. Fysioterapeuteissa on paljon eroja eikä kukaan yksittäinen ole paras kaikille. Toivottavasti teksti auttoi sinua ymmärtämään hieman paremmin hoitopolkuja ja vakuutuksien maailmaa. Minulta voi aina kysyä tarkempia kysymyksiä omaan tilanteesi liittyen.

Pääset varaamaan minulle ajan tästä.

Kiinnostaako lukea lisää mitä alaselkäkivun kanssa kannattaa tehdä? Löydät tekstin aiheesta tästä.

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia