Sirrottavia lapaluita (eng. winging scapula), enkelin siipiä tai miksi niitä haluaakaan kutsua. Näillä tarkoitetaan lapaluun reunan nousemista irti rintarangasta, mikä saa lapaluun muistuttamaan siipeä. Lapaluun asennon on ajateltu antavan selityksiä olkapääkivuille ja sirrotus on usein se eniten huomiota ja kysymyksiä herättävä. Tässäpä siis tiiviisti mitä se on ja ei ole.
Kuten yläpuolelta näkee oire on vakavana hyvin selkeä. Videossa taustalla on hermovaurio, joka heikentää serratus anterior-lihaksen toimintaa. Serratus anterior kiinnittyy kylkiluiden ulkoreunan ja lapaluun selkärangan puoleisen reunan välille ja sen yksi tehtävä on pitää lapaluuta kiinni kylkiluissa. Hermovaurion taustalla syitä on muun muassa kovempi isku kyljen tai kaulan alueelle tai pitkään jatkunut, äärimmäinen rasitus. Vaikka kyseessä olisi hermovaurio, hoitomuotona on pääsääntöisesti fysioterapia. Leikkausta harkitaan vasta parin vuoden jälkeen tilanteen mukaan.

Voiko lapaluun sirrotuksen määrittää?
Lievempää sirrotusta onkin sitten vaikeampi määrittää, koska näkemyksiä on yhtä paljon kuin fysioterapeutteja. Lapaluun lepoasennossa on paljon yksilöllistä vaihtelua, jonka vuoksi emme pysty määrittämään “normaalia” asentoa sille. Tästä johtuen pelkästä näkyvästä sirrotuksesta ei kannata tehdä ongelmaa vaan on katsottava olkapään toimintaa. Esimerkiksi monesti sirrottava lapaluu asettuu hyvin paikalleen kun henkilö asettuu punnerrusasentoon tai nostaa kätensä ylös. Tällöin levossa havaittava sirrotus ei ole ongelmallista.
Onko tämä sirrotus vai normaali variaatio?

Mitä lapaluun sirrotukselle voi tehdä?
Lapaluun vahvistaminen on hyvin yleistä olkapään kuntoutuksessa ja sitä ohjataan myös levossa sirrottaviin lapaluihin ns. ryhtiharjoituksina. Mikäli lapaluun sirrottaminen aiheuttaa ongelmia kun käteen varataan painoa tai kättä liikuttaessa, lapaluun alueen harjoittelusta voi olla apua. Vahvistamiselle on paikkansa, mutta väittäisin, että muutakin voidaan tehdä. Voit lukea yhdestä suosikkiharjoitteestani tästä.
Voimanpuute on vain yksi monista mahdollisista ongelmista. Hoidan olkapäävaivoja viikottain ja voin auttaa sinua saavuttamaan oireettomat olkapäät.
– Atte Niittykangas, Sirkusfysio
Jos pidit tekstistä, jaa se kaverillesi!
Seuraa minua facebookissa tai instagramissa
0 kommenttia
Trackbacks/Pingbacks-linkit