Lapaluun sirrotus ja pitääkö siitä huolestua?

Lapaluun sirrotus, Lapatuki, Olkapää

Sirrottavia lapaluita (eng. winging scapula), enkelin siipiä tai miksi niitä haluaakaan kutsua. Näillä tarkoitetaan lapaluun reunan nousemista irti rintarangasta, mikä saa lapaluun muistuttamaan siipeä. Lapaluun asennon on ajateltu antavan selityksiä olkapääkivuille ja sirrotus on usein se eniten huomiota ja kysymyksiä herättävä. Tässäpä siis tiiviisti mitä se on ja ei ole.

Hermovaurion aiheuttama serratus anterior-lihaksen heikkous, joka ilmenee lapaluun sirrotuksena

Kuten yläpuolelta näkee oire on vakavana hyvin selkeä. Videossa taustalla on hermovaurio, joka heikentää serratus anterior-lihaksen toimintaa. Serratus anterior kiinnittyy kylkiluiden ulkoreunan ja lapaluun selkärangan puoleisen reunan välille ja sen yksi tehtävä on pitää lapaluuta kiinni kylkiluissa. Hermovaurion taustalla syitä on muun muassa kovempi isku kyljen tai kaulan alueelle tai pitkään jatkunut, äärimmäinen rasitus. Vaikka kyseessä olisi hermovaurio, hoitomuotona on pääsääntöisesti fysioterapia. Leikkausta harkitaan vasta parin vuoden jälkeen tilanteen mukaan.

Serratus anterior lihaksen anatomiakuva, jossa lihaksen sijainti havannollistetaan edestä ja sivusta. Lihas kiinnittyy kylkiluihin ja lapaluun sisäreunaan.
Serratus anterior. http://bostonshoulderinstitute.com/wp-content/uploads/2014/07/ST-Winging-Figure-10-500×266.jpg

Voiko lapaluun sirrotuksen määrittää?

Lievempää sirrotusta onkin sitten vaikeampi määrittää, koska näkemyksiä on yhtä paljon kuin fysioterapeutteja. Lapaluun lepoasennossa on paljon yksilöllistä vaihtelua, jonka vuoksi emme pysty määrittämään “normaalia” asentoa sille. Tästä johtuen pelkästä näkyvästä sirrotuksesta ei kannata tehdä ongelmaa vaan on katsottava olkapään toimintaa. Esimerkiksi monesti sirrottava lapaluu asettuu hyvin paikalleen kun henkilö asettuu punnerrusasentoon tai nostaa kätensä ylös. Tällöin levossa havaittava sirrotus ei ole ongelmallista.

Onko tämä sirrotus vai normaali variaatio?

Lapaluun etäisyys selkärangasta on yksi kriteeri, jolla on pyritty määrittämään lapaluun sirrotusta.
Yhtenä sirrottavan lapaluun kriteerinä on pidetty lapaluun sisäreunan etäisyys selkärangasta. http://drbenroffey.com/wp-content/uploads/2013/09/Winging-Scapula.jpg

Mitä lapaluun sirrotukselle voi tehdä?

Lapaluun vahvistaminen on hyvin yleistä olkapään kuntoutuksessa ja sitä ohjataan myös levossa sirrottaviin lapaluihin ns. ryhtiharjoituksina. Mikäli lapaluun sirrottaminen aiheuttaa ongelmia kun käteen varataan painoa tai kättä liikuttaessa, lapaluun alueen harjoittelusta voi olla apua. Vahvistamiselle on paikkansa, mutta väittäisin, että muutakin voidaan tehdä. Voit lukea yhdestä suosikkiharjoitteestani tästä.

Voimanpuute on vain yksi monista mahdollisista ongelmista. Hoidan olkapäävaivoja viikottain ja voin auttaa sinua saavuttamaan oireettomat olkapäät.

– Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Jos pidit tekstistä, jaa se kaverillesi!

Seuraa minua facebookissa tai instagramissa

Lisäluettavaa

Martin, R.M. & Fish, D.E. Scapular winging: anatomical review, diagnosis and treatment. Curr Rev Musculoskelet Med 2008 1:1.doi:10.1007/s12178-007-9000-5  

Rahul K Nath, K. Rahul; Lyons, B. Andrew ja Bietz Gabriel. Microneurolysis and decompression of long thoracic nerve injury are effective in reversing scapular winging: Long-term results in 50 cases​. BMC Musculoskeletal Disorders2007 ​  8:25DOI: 10.1186/1471-2474-8-25

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia

Trackbacks/Pingbacks-linkit

  1. Käsinseisonnan kompastuskivet - Tarkista hartiakulmasi, keskivartalosi ja ranteesi | Sirkusfysio - […] Olen kirjoittanut tekstin lapaluun sirrotuksesta eli niin sanotusta enkelin siivestä. Käsinseisonnassa tätä harvemmin esiintyy ja vaikka saisit lapaluun sisäreunat…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.