Kipu vasemmassa kädessä – Mistä se johtuu?

Fysioterapia, Olkapää

Vasemman ja oikean käden kipujen tärkein ero on sydämen hermotuksen vaikutus vasempaan käteen ja tästä syystä useat osaavat suhtautua siihen vakavammin. Kaikki vasemman käden kivut eivät kuitenkaan ole sydänkohtauksia vaan syitä on hyvin paljon muitakin.

Tässä tekstissä opit sydänkohtauksen (ja sydäninfarktin) oirekuvan ja muita selityksiä vasemman käden kivulle.

Sydänkohtauksen oireet

Kipu vasemmassa olkapäässä, rinnan alueella ja kaulalla on yksi mahdollinen oire sydänkohtaukselle. Kipu tuntuu rintalastan takana ja sitä kuvaillaan usein puristavaksi tai vannemaiseksi. Kipu voi säteillä vasempaan käteen sen vuoksi, että se jakaa sydämen kanssa hermoyhteyksiä.

Sydänkohtaukseen liittyy muitakin oireita, joten pelkästä vasemman käden kivusta ei pidä vielä huolestua. Oireita on muun muassa hengenahdistus ja kipua voi tuntua selän ja leukaperien alueella. Rasitus usein pahentaa oireita. On hyvä pitää mielessä, että oireet ovat erilaisia miesten ja naisten välillä. Etenkin naisilla sydänkohtaus voi oireilla voimakkaana väsymyksenä, pahoinvointina, oksenteluna ja kipuna selän puolella.

Kuva sydämen anatomia-mallista
Sydänkohtauksessa sydämeen muodostuu hapenpuutosta esimerkiksi tukoksen vuoksi.

Sydänkohtauksen oireet on aina syytä ottaa vakavasti ja omasta terveyskeskuksesta voi soittamalla saada oirearvion. Jos useat oireista täsmäävät kohdallesi ja ne ovat voimakkaat, hätäkeskukseen soitto on tehtävä.

Muita syitä vasemman käden kivulle

Samalla tavalla kuin sydän ja vasen käsi jakavat hermoyhteyksiä, rinnan alueelle voi tulla heijastekipua muualta kehosta. Yleinen paikka on kylkivälilihaksien tai yläselän lihaksien ylirasitus, johon voi liittyä myös tulehdusta. Yläselkä voi ylirasittua pihatöistä, kovasta voimaharjoittelusta tai muusta raskaasta rasituksesta ja sen oire voi heijastua rinnan puolelle.

Muilta osin vasemman ja oikean käden kivuilla ei ole merkittävää eroa ja ne voivat johtua samoista syistä. Kovan olkapääkivun voi aiheuttaa kummalle tahansa puolelle:

  • Kaatuminen tai muu tapaturma. Riskinä on, että olkapäähän tulee murtuma tai jänteen repeämä.
  • Tulehdus olkapäässä. Tämä on usein aina läsnä jonkin aikaa kipeässä olkapäässä. Tulehdus kestää 1-5 päivän ajan, jonka jälkeen paraneminen etenee seuraavaan vaiheeseen. Tulehdus ei siis ole paha asia, vaikka kivulias se tyypillisesti on.
  • Säteily kaularangasta. Olkapäähän säteilevä kipu, jota on hyvin vaikea paikallistaa puristelemalla tai painelemalla olkapään alueen lihaksia tai muita rakenteita, voikin olla kaularangasta johtuvaa.
  • Ylirasitustila olkapäässä. Pitkään jatkuva rasitus, joka ylittää olkapään palautumiskyvyn, on yleinen resepti olkapään ylirasitukseen. Ärsyttävän tästä tekee se, että olkapää on usein kerennyt rasittumaan jo jonkin aikaa ennen ensimmäisiä kipuoireita.

Jos haluat lukea lisää kovan olkapääkivun syistä, olen kirjoittanut siitä oman tekstin.

Olkapääkivun itsehoito -opas

Jos haluat nopeasti eroon olkapääkivusta, katso tästä oppaani olkapääkivun itsehoitoon. Se tarjoaa tiedon lisäksi selkeät harjoitteet videoineen, joilla pääset jo tänään hoitamaan olkapäätäsi.

Kirjoittaja

Hei, olen Atte Niittykangas

Olen työskennellyt fysioterapeuttina jo yli kymmenen vuoden ajan ja iso osa vastaanotolla käyvistä asiakkaistani kärsii olkapääkivuista. Kiinnostuin olkapäästä jo opintojeni aikana eikä innostus ole vuosien saatossa vähentynyt. Päinvastoin olen etsinyt tietoa niin tutkimusmaailmasta kuin huippukollegojeni opista.

Mietitkö mikä ihmeen Sirkusfysio? Osaamiseni olkapäiden parissa on kuljettanut minut työskentelemään maailman taitavimpien esiintyjien parissa ympäri maailmaa Yhdysvalloista Australiaan. Sinun ei tarvitse olla huimapäinen esiintyjä vaan vastaanotollani on käynyt aina ihan tavalliset arkiliikkujatkin.

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia