Kärkitossuharjoittelu – Milloin lapsi voi aloittaa kärkitossut?

Baletti, Fysioterapia, Kärkitossu, Tanssi

Miten aloittaa kärkitossuharjoittelu? Tämä on nuorten balettitanssijoiden ja heidän vanhempiensa kanssa paljon puitu kysymys vastaanotollani. Koitan koostaa tämän hetkiset ajatukseni aiheesta tähän ja kysyin tekstiä varten ajatuksia vielä itseäni enemmän baletin parissa työskenteleviltä fysioterapeuteilta ja muilta ammattilaisilta.

Kärkitossut ovat osa pääosin naisten ja naisoletettujen balettiharjoittelua. Ei ole selkeää syytä miksi kaikki eivät voisi tehdä kärkitossuilla ja tämä vaikuttaisi olevan pääosin kulttuurinen asia. Kärkitossuilla tanssiminen ei onnistu keneltäkään ilman harjoittelua, sillä se on vaatimuksiltaan varsin poikkeava. Kärjillä seisominen vaatii muun muassa riittävän liikkuvuuden, kehonhallinnan ja siedätyksen varpaiden ja koko jalkaterän uuteen asentoon.

Nilkan tavoiteltu liikkuvuus on että sisäpuolen kehräsluu, veneluu ja tämä varpaan pitkä luu saadaan samaan linjaan. Tein samasta aiheesta myös videon, jossa havainnollistan tämän linjan luurankomallilla. Se löytyy kohdasta 0:54.

Tässä myös linkki videoon mistä näet minkälaisessa asennossa jalka on kärkitossujen kärjillä seisottaessa.

Liikkuvuuden lisäksi nilkka tarvitsee myös paljon harjoitusta ja kärkitossuilla harjoittelu aloitetaan vasta kun balettia on harrastettu useampi vuosi. Se kuinka monta vuotta, vaihtelee opetuspaikkojen välillä. On myös tärkeä pohtia onko meillä kiire aloittaa harjoitustuntien kerryttäminen jos haaveena on päästä baletissa pitkälle?

Milloin kärkitossuilla harjoittelun voi aloittaa?

Selkeää suositusta aloittamiselle ei pystytä sanomaan varmuudella. Tämä johtuu siitä että pelkästään kalenterista katsottu ikä ei täsmää biologiseen ja fysiologisen ikään joka vaihtelee samanikäisten lapsien välillä paljonkin. Nilkan alueella kasvua tapahtuu niin kauan kuin kengän koko kasvaa ja senkin jälkeen tapahtuu vielä kypsymistä ja kehitystä jota ei näe yhtä konkreettisesti. Se on kuitenkin keskeistä nilkan lopullisen vahvistumisen kannalta.

Olen ymmärtänyt, että aloitusikä kärkitossuharjoittelulle vaihtelee hieman. Balettioppilaitoksella aloitetaan jo 9-vuotiaana, muutamalla tanssiopistolla 10-vuotiaana ja IADSM:n (Kansainvälinen tanssilääketieteen yhdistys) suositus 2019 vuodelta sanoo että ei alle 12-vuotiaana.

Oli aloitusikä näistä mikä tahansa niin kaikkia paikkoja yhdistävä tekijä on se että aluksi kärjillä vietetty harjoitteluaika on hyvin pieni. Puhutaan esimerkiksi 10-15 minuutista 2 krt/vko. Maltillinen aloitus on tärkeää, jotta nilkka kerkeää sopeutua tähän uuteen rasitukseen.

Jos kärkitossuharjoittelun myötä nilkkaan alkaa tulla kipuilua niin siitä on hyvä sanoa balettiopettajalleen. Jos kipu jatkuu balettiopettajan ohjaamista muutoksista huolimatta niin kannattaa aina varmistaa tilanne terveydenhuollon ammattilaiselta joka tuntee tanssia.

Voiko kärkitossuilla harjoittelun aloittaa vasta 16-vuotiaana?

Voin rohkaista että se on mahdollista ja on olemassa korkeatasoisia balettitanssijoita jotka ovat aloittaneet vasta myöhemmin teini-iässä ja se ei ole vaikuttanut heidän pärjäämiseensä baletissa.

Miksi myöhemmin kärkitossuilla aloittaneita ei ole paljoa johtunee baletin harjoittelukulttuurista. Baletti pitää useissa paikoissa aloittaa nuorena jotta kerkeää käymään määrätyn polun läpi ja siitä poikkeaminen vaatii erityislupia. Ehkä itsestäänselvyys, mutta kaikki harjoittelukulttuurit jotka vaativat aikaista erikoistumista ovat riskialttiita loukkaantumisille. Baletin vaatimukset lajina eivät nykytiedon valossa vaadi sitä.

Lapsen ja nuoren keho kasvaa ja muuttuu paljon mikä voi tehdä kärkitossuilla harjoittelusta epämukavaa hetkellisesti ja vaikuttaa liikkuvuuksiin kuten aukikiertoon sekä kehonhallintaan. Nämä kuuluvat normaaliin kasvuun eivätkä tarkoita että harjoittelussa olisi välttämättä jotain vialla. Suosituksia 12-vuoden iästä on perusteltu sillä, että kasvua ja kehitystä on todennäköisemmin jo ennättänyt tapahtua.

Toivottavasti tästä oli hyötyä sinulle. Kiitos että luit tänne asti! Kuulen mielelläni ajatuksia aiheen tiimoilta ja voit laittaa minulle viestiä niin sähköpostitse info@sirkusfysio.fi tai esimerkiksi instassa

Fysioterapeuttina näen säännöllisesti balettitanssijoita ja autan mielelläni kärkitossuihin liittyvissä ongelmissa. Jos et asu Jyväskylän lähettyvillä niin voit etsiä itseäsi lähempänä sijaitsevia, tanssista ymmärtäviä fysioterapeutteja Dance Health Finlandin rekisteristä tästä.

-Atte, Sirkusfysio

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia