Hamstring-syndrooma – Mikä se on?

Fysioterapia, Kuntoutus, Pakarakipu, Selkäkipu, Takareisi

Hamstring-syndrooma on kummastuttanut minua pitkään. Näen sitä ajoittain lääkärien fysioterapialähetteissä, mutta siitä löytyy niukalti tietoa mistään. Meillä on monenlaisia syndrooma-diagnooseja ja on hyvä ymmärtää, että ne eivät ole aina todella tarkkoja. Syndrooma tarkoittaa joukkoa oireita, jotka esiintyvät toistuvasti yhdessä. Suomenkielinen vastine syndroomalle on oireyhtymä, mikä kuvaa tätä hyvin.

Syndrooma-diagnoosin tarkkuudella tarkoitan sitä, että syndroomaan liittyvät oireet voivat esiintyä myös erillään ja niistä muutama voi esiintyä yhdessä ilman, että kyseessä on itse syndrooma. Tai sinulla voi olla syndroomaan liittyvät oireet, mutta niiden taustasyyt ovat eri kuin itse syndrooma. Katsotaan seuraavaksi mitä se tarkoittaa hamstring-syndrooman kohdalla. Tekstin lopussa on liittymislomake jos haluat pysyä kartalla tulevasta Hamstring-syndrooman hoito-oppaasta!

 

Mistä hamstring-syndroomassa on alkujaan ollut kyse?

Hamstring-syndrooman ensimmäiset maininnat löytyvät 80-luvulta Oravan ja Purasen tekemistä leikkauksista, joissa he vapauttivat takareiden jänteen puristuksiin jäänyttä iskias-hermoa. He määrittelivät hamstring-syndroomaksi takareiden kiinnityspaikan jänteen poikkeavaa rakennetta tai rasituksesta aiheutunutta muutosta, joka puristi iskias-hermoa. Hoitona oli tällöin leikkaushoito.

 

 

 

 

 

Hamstringillä tarkoitetaan takareiden lihaksia. Iskias-hermo kulkee näiden lihaksien alla.

Hamstring-syndroomaan kuuluvina oireina on pidetty:

  • Kipu istuinkyhmyn alueella. Kyseessä siis luu, joka näkyy ylläolevassa kuvassa olevan nuolen yläpuolella.
  • Istuminen pahentaa kipua. 20-30 min jälkeen istuminen muuttuu kipeäksi.
  • Kipu säteilee jalkaan. Oire on tyypillisesti toispuoleinen.
  • Kipu pahenee kun lonkkaa kierretään auki- tai sisäkiertoon jalan ollessa suorana.
  • Kipu usein helpottaa päivän mittaan.

Kaikki nämä oireet voivat liittyä lukuisiin muihinkin vaivoihin ja osa diagnosointia on poissulkea esimerkiksi muut iskias-hermon ärsytystä aiheuttavat tekijät. Vaikuttaisi myös siltä, että tutkimuksien koehenkilöt ovat useimmin urheilijoita, joiden kehojen rasitus on täysin poikkeavaa.

 

Rakkaalla syndroomalla on monta nimeä

Aikaa on kulunut aika paljon Oravan ja Purasen ensimmäisistä havainnoista. Yksi syy sille, että tietoa hamstring-syndroomasta löytyy vähän on se, että siitä käytetään eri termiä nykyään. Deep gluteal (pain) syndrome on yksi, joka kuvaa identtisiä oireita. Samankaltaisuuksia löytyy myös piriformis-syndroomasta, joka taas on eri asia.

Kuten sanottu, syndrooma on vain nippu oireita. Monet yllämainituista oireista ovat erittäin yleisiä ilman että taustalla on rakenteellista poikkeavuutta. Mielestäni syndrooma-diagnoosi voi olla ongelmallinen mikäli se annetaan liian kevyin perustein. Jos oireen syy on rakenteellinen, se voi kuulostaa siltä ettei tilanteelle ole tehtävissä mitään.

Usein onneksi diagnoosia on edeltänyt perusteellinen harjoitteiden tekeminen, mutta olen kohdannut vastaanotollani asiakkaita, joille diagnoosi on lätkäisty jo ensimmäisellä lääkärin vastaanotolla. Tästä päästäänkin siihen mitä on hyvä kokeilla jos epäilet itselläsi olevan hamstring-syndrooma.

 

Mikä neuvoksi jos sinulla on hamstring-syndrooma?

Jos sinulla on jalkaan säteilevää kipua tai kipua joka paikallistuu takareiden yläosiin pakaran alueelle, kannattaa ensin tutkia muita mahdollisia selityksiä. Toistan vielä sen, että hamstring-syndroomaa tavataan urheilijoilla eniten, mikä tekee siitä minulle epätodennäköisemmän selityksen ei-urheileville asiakkailleni.

Mikäli diagnoosi on tehty ilman fysioterapian kokeilua, suhtautuisin siihen varoen. Esimerkiksi osa lonkkanivelen normaaleista variaatioista voi antaa ”poikkeavan” tuntuisen lonkan kiertoliikkeen olematta vielä hamstring-syndrooma.

Yksi samantapainen vaiva, jota näen vastaanotolla paljon, on takareiden jänteen ylirasitustila. Niiden kuntouttaminen ei ole monimutkaista, mutta vaatii sitoutumista varsin raskaaseen voimaharjoitteluun 4-8 viikon ajaksi. Tulokset ovat usein erinomaisia. Jännevaivoihin perinteinen venyttely on verrattain tehotonta, koska sillä ei pystytä tuottamaan riittävän kovaa ärsykettä.

Iskias-hermon puristus tai muu ärsytys voi tuottaa säteilyoireita. Nämä voivat liittyä esimerkiksi selkävaivoihin tai intensiiviseen liikkuvuusharjoitteluun. Oiretta on usein suoraviivaista helpottaa hermoon kohdistetulla harjoittelulla ja sitä kannattaa kokeilla oli kyse hamstring-syndroomasta tai muusta. Harjoitteet on yksinkertaiset ja oikein annosteltuna antavat usein suhteellisen nopean avun. Jänteen rasitustilan kuntoutuksen verrattuna puhutaan monesti viikosta tai kahdesta.

 

 

 

 

 

Iskias-hermon ärsytys voi tuntua monessa paikassa jalan alueella.

Saan säännöllisesti yhteydenottoja hamstring-syndroomasta ja monet valittelevat, että vaivan tuntevaa asiantuntijaa on vaikea löytää Suomesta ja Jyväskylään matkustaminen vastaanotolleni ei ole järkevää. Ratkaisuna tähän olen aloittanut tekemään Hamstring-syndrooman hoito-opasta, jonka sisällöllä voit hoitaa Hamstring-syndroomaa (tai osia sen oireista) omatoimisesti.

Liittymällä allaolevan lomakkeen kautta sähköpostilistalle saat tiedon hoito-oppaasta ensimmäisenä sekä ilmaisia hoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi. Lupaan ettei sähköpostisi täyty viesteistä ja pääset aina listalta pois klikkaamalla sähköposti-viestin alareunan linkkiä.

Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia