Dry needling (kuivaneulaus) – Mitä se on ja mihin se auttaa?

Fysioterapia, Jyväskylä

Dry needling (suom. kuivaneulaus) toteutetaan akupunktioneuloilla, mutta hoitotapa on erilainen verrattuna akupunktioon. Akupunktiossa hoito perustuu meridiaaneihin ja niiden muodostaman verkoston hoitamiseen neuloja pistämällä kun taas dry needlingissä keskitytään hoitamaan kipeää aluetta ja siihen mahdollisesti vaikuttavia kireyksiä ympäröiviltä alueilta.

(Kuva unsplash.com)

Miten dry needling toimii?

Neula saa aikaan lihaksessa parhaimmillaan merkittävän rentoutumisen. Taustasyyt ovat tieteen näkökulmasta vielä epäselviä, mutta selitysmalleiksi on ehdotettu:

  • Triggerpisteitä. Ajatus on että lihassäikeet jännittyvät krampinomaisesti aiheuttaen verenkierron heikkenemistä ja niin sanotun “metabolisen kriisin” alueellaan. Melkein kaikki tunnistavat ajoittain lihaksissaan kipeitä, painettaessa herkkiä ja kipua säteileviä kohtia, jotka erottuvat muuta lihasta kovempana nyppylänä. Nämä voivat olla triggerpisteitä.
  • Hermon ärsytystila. Lihaksia hermottaa lukuisat hermot ja ne ovat hyvin herkkiä monenlaiselle ärsykkeelle. Ajatus on että lievä hermon ärsytys aiheuttaisi paikallisesti kipua.

Sattuuko dry needling?

Neulan pisto tuntuu usein selvästi, koska ihomme on herkkä aistimaan piston. Ihon alla neula ei välttämättä tunnu miltään, mutta siihen vaikuttaa hieman minkä kehonosan alueella käsittelyä tehdään. Esimerkiksi alaselkä on usein aika vähän tuntemuksia herättävä kun taas kyynärvarren alue on varsin herkkä.

Myös toteutustavalla on vaikutusta. Jos neulaa työnnetään useita kertoja samalle alueelle niin tämä voi ärsyttää pistokohtaa ja tuottaa kipua. Hoidon vaikutus ei kokemuksellani ole millään tavalla riippuvainen käsittelyn kivuliaisuudesta.

Dry needlingillä ei ole juuri haittavaikutuksia paikallisen kivun lisäksi. Toisinaan käsitelty alue voi olla käsittelyn jälkeen kipeä 1-2 päivää ja hyvin harvinaisissa tapauksissa niskan alueella neulahoito aiheuttaa lyhytkestoisen huimauksen. Niskan aluetta käsitellessä aloitan usein vain muutamalla neulalla ja käsittely kohdistuu ympäröiviin alueisiin, jotta näen miten jokaisen keho reagoi dry needlingiin.

Mihin dry needling auttaa?

Käyttökohteita on paljon ja neulalla pystytään monissa paikoissa pääsemään käsiksi alueisiin joihin perinteisellä hieronnalla ei päästä. Dry needlingistä voi olla hyötyä jos sinulla on:

  • Olkapääkipu, kuten kiertäjäkalvosinoireyhtymä)
  • Selkäkipu, kuten iskias-oire
  • Polvikipu
  • Lonkkakipu
  • Niskakipu tai huimaus

Kuinka usein dry needling käsittely kannattaa toteuttaa?

Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Joskus yksittäisestä hoitokerrasta on useiden viikkojen helpotus jonka aikana toteutettu harjoittelu voi antaa entistä pidemmän vaikutuksen. Toisinaan dry needling on hyvä toistaa 2-4 kertaa pitäen käsittelyjen välissä parin viikon välin. Nämä ovat yleisiä hoitolinjoja miten toteutan hoitoa omalla vastaanotollani.

Jos etsit taitavaa ja tehokasta dry needling -käsittelyä Jyväskylässä, voit varata ajan painikkeen kautta. Varaa ensimmäiselle käynnille fysioterapia-aika. Voit kysyä myös mitä vain käsittelystä info@sirkusfysio.fi

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia