Cirque Du Soleil meni konkurssiin – Mitäs nyt?

Cirque Du Soleil, Sirkus, Sirkusfysio

Cirque Du Soleilin konkurssi-uutinen (Lue uutinen tästä) on levinnyt viime päivinä somekanavissa ja olen itsekin saanut viestejä tilanteesta. Viestien sisältö on lyhyesti ”Huomasitko jo tämän?” tai ”Ei taida sulla työt jatkua?”. Kiitos näistä. Olen huomannut uutisen ja tiedän ettei työ taida jatkua samassa muodossa enää.

Nykyisen työni jatkumiseen tämä konkurssi ei vaikuttanut merkittävästi. Hampurin Paramour-esitys on yhteistyöesitys ja olen työsuhteessa paikalliseen teatteriin. Esitykset olivat päättymässä joka tapauksessa syyskuussa ja ilman Covid-19:n tuomaa muuttunutta tilannetta niitä esitettäisiin sinne asti normaalisti.

Paramouria esitettiin Theatre Neue Florassa Hampurissa. Myönnän, että uutinen harmittaa. Rakensin monta vuotta osaamista ja verkostoja, jotta pääsisin näkemään Soleilissa työskentelyn. Ei se työ toki valu hukkaan, mutta ei se ihan toteutunut toivotulla tavalla.

Mitä tapahtuu seuraavaksi sirkusmaailmassa?

Miten iso vaikutus sirkusmaailmaan tällä on? Oikeastaan vain Cirque Du Soleil ja Sirkus Finlandia ovat suomalaisille tuttuja sirkuksia ja tämä voi hieman vääristää kuvaa. Jääkö mitään jäljelle kun toinen ajautuu konkurssiin? Kyllä jää onneksi ja aika paljonkin. Suomen rajojen ulkopuolella sirkusmaailma on aika paljon monipuolisempi ja vakiintuneita tekijöitä on muitakin. Cirque Du Soleil on toki suurin ja sen paikalle jää aukko jos se konkurssin myötä hajoaa kokonaan.

Kiinnostavaa onkin seurata mitä tälle aukolle tapahtuu. Sehän ei nimittäin jää vain ammottamaan keskelle sirkuskenttää. Yksi skenaario on se, että joku ostaa Soleilin ja toiminta jatkuu. Monet päivittelevät sitä 900 miljoonan velkataakkaa, joka on nostettu esiin uutisissa. Yritystoiminta, etenkin Yhdysvalloissa, on hyvin erilaista kuin henkilökohtainen talous. Soleil tuskin pystyy rahoittamaan uusia esityksiä tekemättä investointeja ja ne monesti tehdään lainarahalla.

Toinen skenaario voisi olla se, että Cirque Du Soleil lopettaa kokonaan ja sen brändi katoaa ihmisten tietoisuudesta. Jääkö siinä tapauksessa kaikki 3500 irtisanottua työntekijää kokonaan pois sirkuksen matkasta ja alkavat tekemään jotain muuta? Tuskin. Todennäköisesti ala järjestäytyy jollain tavoin uudelleen ja näemme jatkossakin ison mittakaavan sirkusesityksiä.

Lopetanko minä sirkuksen parissa työskentelyn? En tietenkään. Sirkus 2.0 ja oma Sirkusfysion klinikkani jatkavat toimintaa entiseen tapaan ja toiminta jatkuu niin kauan kuin sirkuslaisia riittää.

-Atte, Sirkusfysio

Seuraa toimintaani sosiaalisessa mediassa

Instagram

Facebook

Kategoriat

Atte Niittykangas

Atte Niittykangas

Fysioterapeutti

Sirkusfysio (Atte Niittykangas) on kansainvälisesti työskentelevä fysioterapeutti, jonka päätyö on sirkusmaailmassa. Vuosien varrella mukaan on mahtunut useiden lajien huippu-urheilijoita ja laaja kirjo tavoitteellisia liikkujia. Blogiin Atte kirjoittaa ajatuksiaan alasta, antaa vinkkejä vammojen hoitoon ja pui sitä miten vaativalla alalla pärjätään.

0 kommenttia