Äkillinen olkapääkipu voi olla hämmentävä ja huolestuttava oire, mutta voimakaskaan kipu ei aina viittaa vakavaan ongelmaan. Tämä teksti käsittelee erilaisia syitä äkilliseen olkapääkipuun, mahdollisia oireita sekä tilanteita, joissa kannattaa hakeutua lääkäriin.
Mahdolliset syyt äkilliseen olkapääkipuun
Tapaturmat ja kaatumiset
Kaatuminen tai muu tapaturma voi aiheuttaa vakavia vammoja olkapään alueella. Esimerkiksi olkaluun pään, solisluun tai lapaluun murtuma aiheuttaa usein voimakasta kipua, turvotusta ja mustelmaa. Tälläisissä tilanteissa olkapään liikuttaminen on vaikeaa, ja kivun voimakkuus yleensä estää käden käytön.
Olkapään jänteen repeämä
Olkapään jänteet ja lihakset voivat vaurioitua joko tapaturman tai pitkäaikaisen ylirasituksen seurauksena. Vaikka pienet jännerepeämät ovat yleisiä ja oireettomia, merkittävä repeämä voi johtaa seuraaviin oireisiin:
- Kivulias liike: Repeämä aiheuttaa kipua erityisesti liikkeissä, joissa kyseinen jänne tai lihas on aktiivinen.
- Heikentynyt lihasvoima: Iso repeämä voi vaikuttaa lihaksen voimantuottoon. Toisinaan keho suojaa vammaa rajoittamalla lihaksen käyttöä, mikä voi tuntua voiman heikentymisenä. Tämä oire voi olla vaikka jännerepeämää ei olisi.
Yhtäkkiä alkanut olkapääkipu
Joskus voimakas olkapääkipu voi alkaa ilman selkeää tapaturmaa. Tavallisessa arjessa tapahtuvat toistuvat liikkeet, kuten nostaminen, voivat rasittaa olkapään rakenteita. Usein kipu pahenee hiljalleen, mutta joskus se voi ilmetä äkillisenä. Tämä voi johtua olkapään rakenteiden ärsyyntymisestä tai tulehduksesta.
Tulehdusvaihe kestää usein 1-5 päivää, mutta ei ole epätyypillistä että olkapääkipu kestää 1-3 viikkoa. Eri kudokset paranevat eri vauhtia sekä ärsytyksen määrä vaikuttaa paranemisaikaan.
Miten toimia olkapääkivun kanssa?
- Anna lepoa: Vältä liikkeitä, jotka pahentavat kipua, ja anna olkapäälle aikaa toipua.
- Kokeile kylmähoitoa tai tulehduskipulääkkeitä: Molemmat auttavat vähentämään kipua. Kylmäpakkauksella voi kätevästi lievittää kipua paikallisesti.
- Kevyt liikunta ja venyttely: Kun kipu alkaa helpottaa, aloita varovaisesti liikeratojen palauttaminen.
Milloin lääkäriin?
Hakeudu lääkäriin, jos:
- Kipu on voimakasta ja jatkuvaa eikä helpota levolla.
- Olkapäässä on merkittävää turvotusta, mustelmaa tai muodonmuutosta.
- Et pysty liikuttamaan kättä normaalisti.
- Kipu säteilee rintaan tai kaulaan, sillä se voi viitata vakavampaan ongelmaan. Etenkin jos kipu on vasemmalla puolella. Voit lukea toisen tekstini aiheesta tästä.
- Olet huolissasi olkapääkivustasi.
Olkapääkivun taustalla voi olla monia syitä, mutta useimmissa tapauksissa oikeanlainen hoito ja lepo auttavat palauttamaan olkapään takaisin täyteen toimintaan ja lievittämään oireet.
Olkapääkivun itsehoito -opas
Jos haluat nopeasti eroon olkapääkivusta, katso tästä oppaani olkapääkivun itsehoitoon. Se tarjoaa tiedon lisäksi selkeät harjoitteet videoineen, joilla pääset jo tänään hoitamaan olkapäätäsi.
Kirjoittaja
Hei, olen Atte Niittykangas
Olen työskennellyt fysioterapeuttina jo yli kymmenen vuoden ajan ja iso osa vastaanotolla käyvistä asiakkaistani kärsii olkapääkivuista. Kiinnostuin olkapäästä jo opintojeni aikana eikä innostus ole vuosien saatossa vähentynyt. Päinvastoin olen etsinyt tietoa niin tutkimusmaailmasta kuin huippukollegojeni opista. Pidän tällä hetkellä vastaanottoa Jyväskylässä ja otan vastaan asiakkaita ympäri Suomea etänä.
Mietitkö mikä ihmeen Sirkusfysio? Osaamiseni olkapäiden parissa on kuljettanut minut työskentelemään maailman taitavimpien esiintyjien parissa ympäri maailmaa Yhdysvalloista Australiaan. Sinun ei tarvitse olla huimapäinen esiintyjä vaan vastaanotollani on käynyt aina ihan tavalliset arkiliikkujatkin.
0 kommenttia