<![CDATA[Sirkusfysio - Blogi]]>Fri, 29 May 2020 12:49:08 +0300Weebly<![CDATA[Tie Cirque Du Soleiliin fysioterapeutiksi]]>Tue, 18 Feb 2020 11:28:41 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/tie-cirque-du-soleiliin-fysioterapeutiksiTyöskentelyyni Suomessa tulee pieni tauko kun aloitan työt Cirque Du Soleilin fysioterapeuttina. Muutan asumaan Hampuriin, jossa pyörii tällä hetkellä Paramour-musikaali yli 20 akrobaatin ja 10 tanssijan ja näyttelijän voimin. Nyt seuraavan kahden viikon ajan viimeistelen töitä Suomessa. Muun muassa Sirkus 2.0-seminaari on vielä tulevana viikonloppuna.

Sirkusfysio on nyt toiminut 5 vuotta ja sirkuslaisten lisäksi vastaanotolla on käynyt tanssijoita, parkouraajia, tankotanssijoita ja liuta aktiivisia ja arkisia liikkujia. Sirkuskentällä ei ole montaa yhtä isoa ja tunnettua toimijaa kuin Cirque Du Soleil. Olen käynyt tutustumassa Soleilin kiertue-esityksien fysioterapiatiimeissä niiden vieraillessa Suomessa (Voit lukea vierailusta Torukiin tästä). Kaikki fysioterapeutit ovat olleet kokeneita tekijöitä ja heillä on kirjavat taustat esimerkiksi voimistelun, jalkapallon tai muusikoiden parista.

Soleililla on nettisivuillaan lista avoimista työpaikoista. Jo 5 vuotta sitten Sirkusfysiota perustaessani katsoin heidän hakukriteereitään läpi silloisista fysioterapeutin töistä. Soleil painottaa muun muassa kokemusta huippu-urheilijoista, ensiaputaitoja, maisteritason koulutusta ja kielitaitoa. Tulevassakin työnkuvassani kansallisuuksia taitaa olla yhdeksästä maasta, joten työkielenä on englanti.

Nyt Cirque Du Soleil on avaamassa ensi syksynä ensimmäistä pysyvää esitystään Euroopassa Berliiniin. Aikaisemmat työmahdollisuudet Euroopassa ovat olleet kiertue-esityksien mukana. Kiertueella ollaan usein monta viikkoa kerrallaan ja sen sovittaminen yhteen perheen ja muiden työkuvioiden kanssa olisi ollut hankalaa. Kun mahdollisuus hakea pysyvään esitykseen Eurooppaan tuli, päätin tehdä sen heti.

Hakuprosessi Soleiliin oli selkeä. Lomakkeen täyttäminen nettisivuilla ja tieto seuraavasta vaiheesta tuli jo muutaman päivän sisällä. Liian ärhäkkä roskaposti-filtteri meinasi kariuttaa hakuprosessin heti alkuunsa. Ensimmäinen vaihe oli puhelinhaastattelu scoutin kanssa. Tässä käytiin läpi hakemuksessa olevia tietoja ja varmistettiin edellytykset työhön.

Seuraavassa vaiheessa haastattelun suoritti koko Performance Medicine tiimistä vastaavat henkilöt. Toiseen vaiheeseen piti valmistautua ennakkotehtävällä, jonka pohjalta haastattelua käytiin. Jokaisen vaiheen jälkeen tuntui, että tästä en kyllä pääse pidemmälle, mutta niin sitä vaan edettiin.

Miten ihmeessä päädyin sitten Hampuriin vaikka hain Berliiniin? Sain muutamia viikkoja sitten puhelun minut haastatelleelta Performance Medicine tiimin vastaavalta. Hän kertoi Hampurin esityksestä ja että sinne on nyt tarve saada toinen fysioterapeutti mukaan. Toimenkuva on sama kuin Berliinissä ja tarkoitus olisi saada työt alkamaan mahdollisimman nopeasti. Ainoa ero oli määräaikaisuus esityskauden loppuun kun taas Berliinin esitykseen haettiin toistaiseksi voimassaolevaan sopimukseen. Määräaikaisuus ei tuntunut tässä merkittävältä vaan näin tilaisuuden parantaa mahdollisuuksiani päästä töihin Soleilille.

Jo seuraavana viikkona olin lentokoneessa matkalla pikavisiitille Hampuriin haastatteluun ja tulin valituksi pestiin.

Kaiken järjestelyn keskellä en ole vielä kerennyt paljoa ajatella tulevaa työnkuvaani. Työskentelen kolmen fysioterapeutin tiimissä ja yksi meistä seuraa jokaista esitystä. Esityksiä on ti-pe yksi ja la-su tuplaesitykset. Esityksien seuraamisen lisäksi päivisin teen töitä esiintyjien kanssa ja tarvittaessa olen heidän mukanaan esimerkiksi lääkärikäynneillä.

Iso muutos edessä.

-Atte
]]>
<![CDATA[Sirkuksen vieraana: Miltä Cirque du Soleilin kiertue näyttää fysioterapeutin silmin?]]>Thu, 23 May 2019 11:51:36 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/sirkuksen-vieraana-milta-cirque-du-soleilin-kiertue-nayttaa-fysioterapeutin-silmin
Picture
Title: TORUK 2 Picture credit: Errisson Lawrence © 2015 Cirque du Soleil Costume credit: Kym Barrett
Kävin Cirque Du Soleilin vieraana heidän Toruk-esityksensä saapuessa Helsinkiin. Tämä oli jo toinen kerta kun olen vieraillut kun heidän kiertueensa on ollut Suomessa. Cirque du Soleil on maailman isoin sirkusorganisaatio ja heillä on kiertueilla mukanaan aina Performance Medicine tiimi, jota menin tälläkin kertaa tapaamaan. Ensimmäisestä kerrasta olin oppinut jo sen verran, että löysin tieni ripeästi Hartwall Areenan takaovelle turvatarkastukseen.

Torukin mukana kiertää kaksi fysioterapeuttia, jotka ovat mukana jokaisessa esityksessä. Fysioterapeutit vastaavat esiintyjien huoltamisesta ennen esitystä ja esityksen aikana he ovat ensiapuvastuussa. Esityksen osissa, joissa on korkeampi riski vakavammalle loukkaantumiselle, fysioterapeutit ovat lavan vierellä valvomassa. Korkeampi riski voi liittyä esimerkiksi korkeuteen, jossa esiintyjät liikkuvat.
PictureVaihtelevat työolosuhteet. Performance Medicinen työhuone Torukissa Helsingissä Hartwall Areenalla.
Lisänä tällä kertaa toinen fysioterapeuteista keräsi materiaalia pilottitutkimusta varten. Esiintyjät kävivät ennen tai esityksen jälkeen tekemässä muutamia liikkeitä ääninauhan tahtiin ja kirjoittivat tulokset ylös. Sen enempää tutkimuksesta ei vielä tässä vaiheessa saanut puhua. Sirkukseen liittyvää tutkimusta on tehty vähän ja tämän parempaa ympäristöä on vaikea löytää sille.

Esiintyjien kanssa työskentelyn lisäksi fysioterapeutit raportoivat eri tahoille jatkuvasti. Loukkaantumisen sattuessa tieto kulkee päämajaan Montrealiin fysioterapeuttien esimiehelle ja kiertueella olevalle esiintyjien valmentajalle (Artistic Coach). Loukkaantumisen sattuessa fysioterapeutit lähtevät mukaan tarvittaviin tutkimuksiin ja hoitoihin, jotka toteuttaa joku sen hetkisen maan sairaala tai terveyspalvelu.

Työvuorot ovat hieman lomittain niin että toinen tulee myöhempään ja jatkaa töitä vielä hieman esityksen jälkeen. Esityksiä on aina keskiviikosta sunnuntaihin ja välipäivät matkustetaan seuraavaan kohteeseen, joten maihin tutustuminen jää aika vähälle. Molemmat fysioterapeutit allekirjoittivat, että tämän tyylinen työ sopii toisille ja toisille ei.

Picture
Charlotte (Fysioterapeutti phD) ja yksi monista Torukin esiintyjistä.
 -Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Lisää tietoa Cirque du Soleilin toiminnasta löydät: www.cirquedusoleil.com
Varaa aika
]]>
<![CDATA[Mitä jäi käteen Fysioterapia 2.0 seminaarista?]]>Sat, 18 May 2019 19:21:36 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/mita-jai-kateen-fysioterapia-20-seminaaristaSeminaari, joka sai alkunsa Jari Tapion (www.kehonhuoltamo.fi) turhautumisesta nykyiseen fysioterapian koulutus-skeneen. Omalla kohdalla tämä oli kevään kohokohtia, koska pääsin kouluttamaan todella kiinnostavien kollegoiden kanssa. Onneksi aikaa jäi hyvin myös muiden luennoille ja workshoppeihin osallistumiseen ja puran tähän päällimmäisiksi jääneitä ajatuksiani.

Omissa osioissani yksi punainen lanka oli harha-asetelma, että liikkeitä voidaan jakaa oikeisiin ja vääriin. Tätä varten meidän pitäisi pystyä määrittämään, mikä on normaalia ja mikä ei. Ihmisliike on kuitenkin sen verran kirjavaa, että määritelmän tekeminen ei ole ollut helppoa. Poikkeavan liikkeen analysoimisessa tärkeä asia on tutkia, onko liike hyödyllistä (adaptiivista) vai maladaptiivista (haitallista) ja tämä on hyvin yksilö- ja tehtäväkohtaista.

Perjantain workshopeista jäi käteen useampia asioita, joita rupean soveltamaan omassa asiakastyössäni. Ensimmäisenä on yksinkertaiset havainnot isometrisestä voimasta. Isometristä lihastyötä eksentrisen jarrutuksen loppuvaiheessa tarvitaan mm. hypyissä ja suunnanmuutoksissa ja se mahdollistaa jänteiden jousimaisen työskentelyn. Isometrisiä (staattisia) harjoitteita käytetään laajalti fysioterapiassa, mutta niistä saa turvallisesti myös erittäin kuormittavia. Täydellistä monien kuntoutuksien alkuvaiheessa.

Viljo Niemeläinen Sport Science Labiltä Turusta tuli esittelemään heidän käyttämäänsä metodia. Heillä on hyvin uniikit laitteet isokineettistä voimaharjoittelua varten ja kiinnostavia ajatuksia harjoittelusta ylipäätänsä. Viljo puhui optimaaliseen voimantuottoon tarvittavista nivelkulmista ja hyödynsi niiden hahmottamiseen SSL:n omia välineitä: pieniä tasapainolautoja ja kulmalautoja. Eiköhän Sirkusfysionkin salilla tulla näkemään jonkinlaisia sovellutuksia näistä ajatuksista.

Lauantaina sisälsi luentoja ja näistä erityisesti kolmesta jäi ajatuksia pyörimään päähän:

 • Ville Vilén tiivisti 45 minuuttiin tajuttoman hienosti kiputieteen ja psykososiaalisten tekijöiden merkityksen fysioterapiassa. Tai kuten hän itse luennon alussa sanoi: “Tavoite tämän luennon jälkeen on, että olisimme vähemmän väärässä kivusta.” Villen puheesta paistoi hänen paneutumisensa aiheeseen ja ei uskoisi, että kaveri on ollut alalla vasta vuoden. Jos ajankohtainen tieto alalta kiinnostaa, käy tilaamassa hänen tutkimuskoosteensa: https://mailchi.mp/53d73222fcc1/suorituskykykeskus
 • Marko Demidoff havainnollisti manuaalisen terapian historiaa, josta useat tunnetut suuntaukset (esim. kiropraktiikka, naprapatia, McKenzie, Mulligan) polveutuvat samojen henkilöiden ajatuksista ja niihin on jokainen lisännyt oman twistinsä. Ne eivät siis alunperin olleet niin kaukana toisistaan kuin miltä nykyään näyttää.

  "Positiivinen vaste jyrää tieteen 100-0." Manuaalisen terapian tutkimusnäyttöä on olemassa, mutta mikään menetelmä ei tutkimuksien valossa ole noussut ylivoimaiseksi. Positiiviseen lopputulokseen vaikuttaa moni asia (mm. terapeutin uskottavuus, hoitoympäristö) itse käsittelyn lisäksi. 

 • Jani Parkkinen piti luennon hieman poikkeavasta aiheesta: Vakuuttavuudesta vaikuttavuuteen. Sosiaalinen media on nykyään jollain tapaa kaikkien alalla toimivien työssä mukana. Jotta sosiaalisen media auttaisi tavoittamaan asiakkaita, sitä on tehtävä puolipäivätyönä. Karu fakta. Toinen hyvä huomio oli vallitseva kulttuuri sosiaalisessa mediassa kollegoiden kesken. Sen sijaan, että ammutaan alas/kritisoidaan toisten julkaisuja, julkaistaisiin mielummin oman osaamisen puitteissa tietoa.

Tunnelma lopun paneelikeskustelun jälkeen oli mahtava niin kouluttajien kuin osallistujien kesken. Jatkoa taitaa olla luvassa jossain muodossa ja tämän perusteella sille vaikuttaisi olevan kysyntää!
Picture
Fysioterapia 2.0 puhujat ja järjestäjät
Kiitos kaikille paikalla olleille!

​-Atte Niittykangas, Sirkusfysio

​Edit 21.5.2019: Lisätty isometrisen harjoittelun jaottelu staattiseen ja eksentrisen vaiheen loppuosassa tapahtuvaan. 
Varaa aika
]]>
<![CDATA[Kuinka paljon voi treenata turvallisesti?]]>Thu, 27 Sep 2018 11:39:00 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/kuinka-paljon-voi-treenata-turvallisestiSyksyllä sirkus- ja tanssikoulut aloittavat harjoituksensa ja osalla ammattilaisista alkaa esityskausi. Syksyä on edeltänyt kesäjakso, jolloin on harjoiteltu enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Miksi juuri kauden alku on usein riskialtteinta aikaa loukkaantumisille?
Taustalla on usein kehon liian nopea ja liian kova rasittaminen. Ylirasittuminen voi esiintyä esimerkiksi hyppääjän polvena, olkapään kipuna tai iskias-oireina. Treenimäärän muutoksen yhtenä mittarina pidetään akuuttia ja kroonista kuormitusta.
Akuutti kuormitus tarkoittaa viimeisen viikon aikana tehdyn treenin määrää. Määrää voidaan mitata esimerkiksi treenien kestossa,​ juostussa matkassa ja henkilön omasta arviosta treenin raskaudesta. Krooninen kuormitus tarkoittaa pidemmän jakson aikana tehdyn treenin määrää. Jakso on tyypillisesti neljä viikkoa, mutta voi olla lyhyempikin riippuen hieman henkilön treenisyklistä, kuten esityksistä- tai kilpailuista.
Picture
KUVA1: Akuutin ja kroonisen kuormituksen välinen suhde ja sen vaikutus loukkaantumisriskiin. https://bjsm.bmj.com/content/early/2016/01/12/bjsports-2015-095788
Tutkimuksissa on havaittu akuutin ja kroonisen treenikuormituksen välisen suhteen vaikuttavan loukkaantumisriskiin. Treenin on oltava riittävän raskasta, mutta liian isot muutokset altistavat loukkaantumiselle. Hyvä akuutin ja kroonisen kuormituksen välinen suhde on suurinpiirtein 0.8-1.3 välisellä alueella.
Esimerkki: Sirkusartisti treenaa 100 min ja arvioi itse sen raskaudeksi 6 (asteikolla 1-10). Tälle voidaan antaa arvoksi 600 KY (keksitty yksikkö).
Viikon aikana tulee toinen treeni 800 KY joten akuutti kuormitus on 1400 KY. Sirkusartistin 4:n viikon kuormitus on ollut: VKO 1: 1600 KY, VKO 2: 1400 KY, VKO 3: 1500 KY, VKO 4: 1200 KY. Keskiarvo on 1425 KY

Akuutti:krooninen suhde on 1400/1425 = 0,98. Riski loukkaantua on siis pienempi!
Picture
KUVA2: Viikottaisen treenikuormituksen nostamisen vaikutus loukkaantumisriskiin. https://bjsm.bmj.com/content/early/2016/01/12/bjsports-2015-095788
Treenimäärää on turvallista nostaa hiljalleen isommaksi ja ylärajaa määrälle ei taida olla. 10% nostaminen viikkotasolla on osoittautunut turvalliseksi. Määrää voi olla hankala arvioida lajeissa, missä selkeästi mitattavia muuttujia (esimerkiksi sarjapainot, juostu matka) ei ole. Tärkein viesti on, että treenin on oltava jatkuvasti hieman raskaampaa kehityksen kannalta ja isoja muutoksia on syytä välttää sen verran kuin se on mahdollista.

Treenin pitkäjänteisessä suunnittelussa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Itse olen jo useamman vuoden tehnyt yhteistyötä Athletican valmentajien kanssa ja voin todella suositella heidän osaamistaan. Lajitietämystä löytyy sirkuslajeista perinteisempiin urheilulajeihin. Olemme tehneet myös uskomattoman hyvin tuloksin yhteistyötä useiden korkeatasoisen urheilijan ja artistin kanssa.

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio
Varaa aika
]]>
<![CDATA[Sirkusfysion suosikki olkapääliike]]>Thu, 19 Apr 2018 21:00:00 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/sirkusfysion-suosikki-olkapaaliikeViimeisen vuoden aikana olen pitänyt Olkapääkurssia yhteensä 4 kertaa. Osallistujina on ollut sirkuslaisia, tanssijoita, kiipeilijöitä, tankotanssijoita ja liuta muita uteliaita liikkujia. Vuoden aikana sisältö on hioutunut jokaisen kurssin jälkeen, mutta tässä on yksi asia joka on pysynyt mukana koko tämän ajan.
Liike, jota käytän useissa olkapään kiputilojen kuntoutuksissa, toimii myös hyvin olkapään oheisharjoitteena. Liike on varsin yksinkertainen ja se on nimetty kuvaavasti: takanosto yhdistettynä eteentaivutukseen. Tässä 6 pointtia miksi pidän liikkeestä:
 1. Liike tapahtuu selän takana, mikä auttaa olkapään kuormituksen tasapuolistamiseen. Koskee erityisesti ilma-akrobaatteja.
 2. ​Sirkuslajeissa, kuten kiinalainen tolppa tai pariakrobatia, olkapään hyvä liikkuvuus ja voima selän takana on lajissa olennaista.
 3. Alkuvaiheessa haastaa koordinaatiota ja opettaa uusia liikemalleja
 4. Eteentaivutuksen avulla saadaan olkapäähän myös lisää aktiivista liikkuvuutta kun painovoima saadaan avuksi.
 5. Vaatii hauiksen venymistä täyteen mittaansa ja vielä tuottamaan voimaa tässä asennossa.
 6. Liike on helposti skaalattavissa. Oteleveyttä voi vaihdella ja puukeppin voi lisätä painoa.

Toistot voivat vaihdella 6-12 välillä riippuen tavoitteesta. Myös alastoppi eteentaivutuksen ala-asennossa antaa mukavasti lisähyötyä liikkeeseen.

​Testaa ja kerro tuntemuksiasi. Näitä ja monia muita harjoitteita saat sinulle sopivina annoksina Sirkusfysion käynniltä.

Luitko jo kirjoitukseni lapaluiden sirrotuksesta? Lue se tästä!

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio
Varaa aika
]]>
<![CDATA[Onnistunut nilkan nyrjähdyksen kuntoutus]]>Mon, 19 Mar 2018 22:00:00 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/onnistunut-nilkan-kuntoutusMiksi nilkan nyrjähdykset uusiutuvat niin helposti? Ensikertalaisella on tutkimuksien valossa jopa 70% todennäköisyys nyrjäyttää nilkka uudestaan vuoden sisällä. Nilkka paranee usein helposti 2-6 viikon aikana ja paranemisen jälkeen nilkka on monesti jo täysin kivuton. Nilkan toimintakyky ei silti välttämättä ole palautunut.
Picture
https://www.academyclinics.com/blog/tag/Ankle+Sprains.html
Nilkan nyrjähdyksessä nivelsiteiden venyminen tai repeäminen saa aikaan asentotunnon (=proprioseptiikan) heikkenemisen alueella. Tämä johtuu siitä, että nivelsiteissä on paljon venytystä, painetta ja muita ärsykkeitä tulkitsevia reseptoreita. Kun nilkan asennon hahmotus on vaikeaa, reagoimisaika pitenee ja lihakset eivät toimi koordinoidusti keskenään.

Onko tasapainolaudasta hyötyä nilkan nyrjähdysvamman kuntoutuksessa?

Vastaus ei ole yksioikoinen, mutta tasapainolaudan hyödyt ovat todennäköisesti pienemmät kuin mitä luullaan. Tasapainoillessasi tasapainolaudalla (tai muulla epävakaalla alustalla) asennon ylläpidosta vastaa pääosin keskivartalon lihakset ja jalan nivelet vähentävät liikettään tuen saavuttamiseksi. Tästäkin on toki hyötyä, mutta nilkan asentotunnon kannalta se ei ole tehokkainta. 

Toinen pointti on pitää mielessä laji minkä pariin palataan nilkan kuntoutuksen jälkeen. Tasapaino kehittyy parhaiten sille alustalle, millä sitä harjoitellaan ja eri alustoilla tarvittavat tasapainoreaktiot poikkeavat toisistaan. Suurin osa lajeista tapahtuu kovalla alustalla, joten tärkeintä on tulla hyväksi siinä.

Eli miten sitten?

Kovalla alustalla yhdellä jalalla seisominen on suurimmalle osalle liian helppoa nopeasti vamman jälkeenkin. Asentotunnon heikentyminen näkyy vasta monimutkaisemmissa liikkeissä, joten harjoitteluun on hyvä lisätä ainakin seuraavia elementtejä:
 • Näön roolin muuttaminen. Esimerkiksi silmien sulkeminen tai katseen liikuttelu.
 • Tasapainoilun yhdistäminen muihin liikkeisiin. Esimerkiksi pallon heittely kaverin kanssa tai yhden jalan maastaveto.
 • Tukipinnan muuttaminen. Tässä tavoite on hyvä olla lajispesifi. Parkouraajalle kapea putki, balettitanssijalle kärkitossu (päkiöillä seisonta) ja tasapainolajeissa mahdollisimman paljon omaa välinettä muistuttava.

Ps. Yhdessä tutkimuksessa oli havaittu mielenkiintoinen korrelaatio polvivammojen lisääntymisen ja epävakaalla alustalla harjoittelun välillä. Huom. korrelaatio ei tee tasapainolaudasta vielä syyllistä, mutta havainto herättää hyviä kysymyksiä.

-Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Vaivaako sinua nilkkakivut?

Hoidetaanko ne pois?
]]>
<![CDATA[Loukkaantumisen jälkeen palaaminen 100% harjoitteluun - mitkä tekijät vaikuttavat päätökseen]]>Fri, 04 Aug 2017 11:21:53 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/loukkaantumisen-jalkeen-palaaminen-100-harjoitteluun-mitka-tekijat-vaikuttavat-paatokseen“Milloin pystyn taas harjoittelemaan 100% tai esiintymään?” Tämä on usein se tärkein kysymys klinikalla jo ensimmäisellä käynnillä. Valotan seuraavaksi hieman mitkä asiat vaikuttavat päätökseen kun kuntoutuksessa ollaan loppusuoralla ja paluu oman lajin pariin on lähellä.

Miksi päätös paluusta on tärkeä? Lyhyellä aikavälillä se on yksi iso tekijä uudelleen loukkaantumisen riskin pienentämisessä. Liian aikainen paluu voi pahimmillaan viedä takaisin lähtöruutuun tai jopa sitä huonompaan tilanteeseen. Tutkimuksissa on havaittu, että joissakin urheilulajeissa jopa 90% loukkaantumisista on toistuvia.

Isoin pidemmän aikavälin vaikutus on uran jatkuminen. Toistuvista loukkaantumisista palaaminen omalle suoritustasolle voi muuttua vaikeaksi ja uran jatkaminen samanlaisena ei enää onnistu. Loukkaantumiset voivat lisäävät myös muun muassa nivelrikon riskiä vanhemmalla iällä.

Vammatyypillä on luonnollisesti vaikutusta päätökseen ja joissakin vammoissa on helpompi arvioida kuntoutukseen tarvittava aika kuin toisissa. Seuraavat graafit kuvaavat loukkaantumisen (esimerkiksi takareiden revähdys) ja rasitusvamman (esimerkiksi hyppääjän polvi) eroa. Loukkaantumisessa prosessi on usein suoraviivaisempi kun taas rasitusvamma alkaa hiljalleen ja vasta oireiden haitatessa harjoittelua niihin kiinnitetään huomiota. Graafit mukailtu Ben Clarsenin luennosta.
Päätökseen vaikuttavat tekijät on esitetty alla ja ne on karkeasti jaettu kolmeen ryhmään.
1. Terveydentila ja havainnot
 • asiakkaan ikä, sukupuoli yms. perustiedot
 • oireet sillä hetkellä: kipu, turvotus
 • historia: onko vamma toistuva?
 • toimintakyky sillä hetkellä: lihasvoima, liikeradat, kipua jossakin tietyssä liikkeessä
 • testitulokset, magneettikuvat, röntgenkuvat
2. Aktiviteetti mihin palataan
 • kovien kontaktien määrä vrt. kontaktiton
 • rooli: esim. pohja vai lentäjä?
 • raajadominanssi: kuormituksen jakautuminen lajissa?
 • taso, jolle palataan: ammattilainen, harrastaja?
 • onko suojista hyötyä: nilkkatuki jne?
 • toiminnalliset testit: alastulon hallinta jne?
 • psyykkinen valmius palaamiseen
3. Ulkopuolelta tuleva paine
 • ajoitus: esiintymiskausi, harjoituskausi, “offseason”?
 • paine asiakkaalta: halu esiintyä/palata 100% treenaamiseen
 • ulkopuolelta tuleva paine: koreografi, ohjaaja, valmentaja
 • vamman peittely: kipulääkitys
 • muiden osapuolien intressit: esitystulot, tappiot
Lähtökohtana on, että palaaminen on terveydellisesti mahdollista ja lajin vaatimat ominaisuudet on saatu palautumaan. Päätöksentekoa voi monimutkaistaa esiintymisaikataulut, kisakausi tai hakutilaisuus johon olisi pakko päästä. Ulkoiset intressit eivät saisi mennä terveyden edelle, mutta kuntoutusta mukautetaan aina näiden tilanteiden mukaan mahdollisimman hyvin.

Jätä kommentti tai lähetä minulle viestiä jos päätöksen teon kriteereistä heräsi kysymyksiä! Olen konsultoinut useita ulkomailla esiintyviä ryhmiä aiheesta ja jos tarvitset arviota omasta tilanteestasi, voit varata ajan alta.


Lisätutustuttavaa aiheesta:
 • Ben Clarsen. Kovanluokan tutkija näissä asioissa. Twitterissä @benclarsen


​-Atte Niittykangas, Sirkusfysio
Varaa aikasi tästä
]]>
<![CDATA[Rannevaivojen ennaltaehkäisy ja miten testata omat ranteet]]>Wed, 11 Jan 2017 22:00:00 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/rannevaivojen-ennaltaehkaisyPäivitetty 17.8.2018

Rannenivel ja siihen liittyvät vaivat ovat suhteellisen yleisiä lajeissa, joissa rannenivel joutuu kannattelemaan ison osan kehonpainosta tai ottamaan iskuja vastaan. Loukkaantumisia ei pysty välttämään täysin, mutta ranteen rasitusvammoihin voi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi.


Hyvä ranteen liikkuvuus on edellytys loukkaantumisien välttämiselle. Mitä kauempana liikkuvuuden äärirajoja voi pysyä, sitä enemmän voimaa ranteilla pystyy tuottamaan. Hyvin liikkuva ranne pystyy käyttämään monipuolisempia liikeratoja, mikä jakaa kuormitusta isommalle alueelle. Seuraavaksi käyn läpi muutamat testit, joilla voit selvittää omien ranteidesi liikkuvuuden.

Ranteen ojennus eli ekstensio on tärkeää kaikille, joiden harjoittelu sisältää kehonpainon asettamista käsin päälle. Ensimmäinen testi on ranteen ekstensio vapaana. Tavoitteena on saada noin 90° kulma ranneniveleen. Huomioi jäävätkö sormesi koukkuun.
Toinen ranteen ojennustesti tehdään kuormitettuna. Kämmen pidetään alustassa samalla kun painoa viedään eteenpäin. Tavoitteena saavuttaa noin 100-110° kulma ranneniveleen. Helppo tapa mitata tätä itseltä on asettaa laatikko tai ovenkarmi 10 cm päähän sormenpäistä ja kokeilla saatko kosketettua sitä olkapäällä ilman että kämmen irtoaa alustasta.
Seuraavat testit liittyvät ranteen koukistuspuolen eli fleksion liikkuvuuteen. Ensimmäinen testi tehdään ranne vapaasti ilmassa ja tavoitteena on 90°. Tässä sormien asennolla ei ole niin suurta merkitystä kuin ojennuspuolen testissä.
Koukistuspuolen toinen testi tehdään kuormitettuna. Testi jaetaan kolmeen osaan ja etene seuraavaan osaan kun onnistut edeltävässä. Ensimmäiseksi aseta kämmenselkä niin että se on koko pinta-alaltaan kosketuksissa alustaan ja sormet osoittavat polviin päin. Seuraavaksi kokeile saatko suoristettua kyynärpäät ilman että kämmenselkä irtoaa alustasta. Tavoiteasento ja testin viimeinen osa on pystyä kääntämään kyynärtaipeet eteenpäin pitäen asento muuten muuttumattomana.
Viimeinen testi kohdistuu enemmän kämmenen alueen liikkuvuuteen. Aseta kämmen alustaa vasten ja nosta pelkkä kämmen irti alustasta sormien pysyessä paikallaan. Tavoitteena 80-90° kulma rystyniveleen. Erityisesti paljon puristusta vaativat lajit (mm. boulderointi, ilma-akrobatia) jäykistävät tätä liikkuvuutta. Jos tässä testissä on vaikea saavuttaa tavoitekulmaa, todennäköisesti myös ranteen vapaassa ojennuksessa sormet jäävät hieman koukkuun (ensimmäinen tekstissä mainittu testi).
Näillä testeillä voi seurailla omaa ranteiden liikkuvuutta ja suosittelen sitä tekemään jos lajissasi tulee selvästi toispuoleista ranteen kuormittamista. Jos tarvitset tarkempaa testaamista ja arviointia rannevaivaasi, laita minulle viesti tai varaa suoraan aika!


Atte
www.sirkusfysio.fi


Selätä rannevaivasi tästä
]]>
<![CDATA[Lapaluun sirrotus ja pitääkö siitä huolestua?]]>Thu, 17 Nov 2016 22:00:00 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/lapaluun-sirrotus-ja-pitaako-siita-huolestuaSirrottavia lapaluita (eng. winging scapula), enkelin siipiä tai miksi niitä haluaakaan kutsua. Näillä tarkoitetaan lapaluun reunan nousemista irti rintarangasta, mikä saa lapaluun muistuttamaan siipeä. Lapaluun asennon on ajateltu antavan selityksiä olkapääkivuille ja sirrotus on usein se eniten huomiota ja kysymyksiä herättävä. Tässäpä siis tiiviisti mitä se on ja ei ole.
Kuten yläpuolelta näkee oire on vakavana hyvin selkeä. Videossa taustalla on hermovaurio, joka heikentää serratus anterior-lihaksen toimintaa. Serratus anterior kiinnittyy kylkiluiden ulkoreunan ja lapaluun selkärangan puoleisen reunan välille ja sen yksi tehtävä on pitää lapaluuta kiinni kylkiluissa. Hermovaurion taustalla syitä on muun muassa kovempi isku kyljen tai kaulan alueelle tai pitkään jatkunut, äärimmäinen rasitus. Vaikka kyseessä olisi hermovaurio, hoitomuotona on pääsääntöisesti fysioterapia. Leikkausta harkitaan vasta parin vuoden jälkeen tilanteen mukaan.
Picture
Serratus anterior. http://bostonshoulderinstitute.com/wp-content/uploads/2014/07/ST-Winging-Figure-10-500x266.jpg
Lievempää sirrotusta onkin sitten vaikeampi määrittää, koska näkemyksiä on yhtä paljon kuin fysioterapeutteja. Lapaluun lepoasennossa on paljon yksilöllistä vaihtelua, jonka vuoksi emme pysty määrittämään “normaalia” asentoa sille. Tästä johtuen pelkästä näkyvästä sirrotuksesta ei kannata tehdä ongelmaa vaan on katsottava olkapään toimintaa. Esimerkiksi monesti sirrottava lapaluu asettuu hyvin paikalleen kun henkilö asettuu punnerrusasentoon tai nostaa kätensä ylös. Tällöin levossa havaittava sirrotus ei ole ongelmallista.
Picture
Onko tämä sirrotus vai normaali variaatio? http://drbenroffey.com/wp-content/uploads/2013/09/Winging-Scapula.jpg
Lapaluun vahvistaminen on hyvin yleistä olkapään kuntoutuksessa ja sitä ohjataan myös levossa sirrottaviin lapaluihin ns. ryhtiharjoituksina. Mikäli lapaluun sirrottaminen aiheuttaa ongelmia kun käteen varataan painoa tai kättä liikuttaessa, lapaluun alueen harjoittelusta voi olla apua. Vahvistamiselle on paikkansa, mutta väittäisin, että muutakin voidaan tehdä. Voit lukea yhdestä suosikkiharjoitteestani tästä.

Voimanpuute on vain yksi monista mahdollisista ongelmista. Hoidan olkapäävaivoja viikottain ja voin auttaa sinua saavuttamaan oireettomat olkapäät.
Varaa aikasi tästä
- Atte Niittykangas, Sirkusfysio

Jos pidit tekstistä, jaa se kaverillesi!
Lähteet

Martin, R.M. & Fish, D.E. Scapular winging: anatomical review, diagnosis and treatment. Curr Rev Musculoskelet Med 2008 1:1.doi:10.1007/s12178-007-9000-5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684151/ 

Rahul K Nath, K. Rahul; Lyons, B. Andrew ja Bietz Gabriel. Microneurolysis and decompression of long thoracic nerve injury are effective in reversing scapular winging: Long-term results in 50 cases​. BMC Musculoskeletal Disorders2007   8:25DOI: 10.1186/1471-2474-8-25
]]>
<![CDATA[Kuinka pitää huolta niskasta jonglöörinä tai akrobaattina?]]>Thu, 03 Nov 2016 14:32:05 GMThttp://sirkusfysio.fi/blogi/kuinka-pitaa-huolta-niskasta-jongloorina-tai-akrobaattinaNiskojen jumit eivät ole mitenkään harvinaisia sirkuslaisille tai muille esiintyville taiteilijoille. Useimmat menevät ohi levolla ja niihin ei tarvitse kiinnittää sen suurempaa huomiota. Jos kuitenkin lajisi vaatii niskoilta pitkiä, staattisia asentoja tai sen varassa tasapainoilua, kannattaa sen treenaamiseen kiinnittää huomiota. Tämä teksti on erityisesti teille, jotka käytätte niskaanne akrobatiaan, jongleeraukseen.

Niskojen jumeilla voi olla vaikutusta olkapään liikkuvuuteen, mutta myös muualle kehoon. Esimerkiksi olet tottunut aloittamaan jonkin akrobatialiikkeen kääntämällä päätäsi menosuuntaan ja tuoreen niskajumin vuoksi saat käännettyä päätäsi huomattavasti vähemmän. Tällöin kehosi on kierryttävä voimakkaammin selkärangasta tai lantiosta kompensoidakseen tätä. 

Niskasta kannattaa pitää huolta, niin se kestää vuosien sirkustelut. Tässä on lyhyt tarkistuslista niskojesi liikkuvuudelle:

 • saatko painettua leuan kiinni rintalastaan?
 • saatko taivutettua pään taakse niin että otsa tulee vaakatasoon? Tähän tarvitset peilin tai kaverin.
 • saatko käännettyä päätä vähintään 45 astetta molemmille puolille? Käytä nenääsi maamerkkinä.

Huomioi että hartiat pysyvät paikallaan liikkeiden aikana.

​Niskojen pyörittelyt ovat osa monen lämmittelyä. 
Tärkeä pointti, jolla tähänkin perusasiaan saa lisätehoa on katseen hyödyntäminen. Sen sijaan, että pyörittelet vain päätäsi, niin koita aktiivisesti nähdä katseellasi mahdollisimman iso alue ympärilläsi. Keho ymmärtää paremmin liikettä, jolla on päämäärä.

Allaolevassa videossa ohjaan katsettani seuraavasti:
 • Edessä koitan nähdä jalkojeni välistä
 • Sivuilla koitan nähdä olkapääni yli lattian
 • Taaksetaivutuksessa niin taakse kattoon tai seinään kuin pystyn
Kaularangan eri osia pystyy myös tarkemmin kohdentamaan erilaisilla liikkeillä. Tässä muutama esimerkki miten saat kaularangan alaosiin ja yläosiin liikettä. Erityisesti jonglöörit ja spotterit hyötyvät hyvästä alaosien liikkuvuudesta, jolloin kuormitus tulee tasaisemmin koko kaularangalle.
 • niska taaksepäin työnnettynä leuan painaminen rintaan kohdistuu ylimpiin nikamiin. Tämä näkyy videossa ensin.
 • niska taaksepäin työnnettynä ja taivutus taaksepäin kohdistuu kaularangan alimpiin nikamiin.


Hyvän liikkuvuuden lisäksi niskojen on myös kestettävä hulluimmatkin akrobatiaideat, joten vahvistaminen osana lämmittelyä kannattaa. Niskat, kuten muukin keho, tykkää nousujohteisesta rasituksesta. Yleisesti ehkä ajatellaan, että lepääminen kovan treenivaiheen päälle on hyvästä, mutta nykytiedon valossa tasainen kuormittaminen suojaa kehoamme paremmin. Tämä on liian iso aihe tähän postaukseen, mutta palataan siihen ehkä myöhemmin. Tässä vielä video niskan vahvistamisesta, joka on variaatio monille tutusta niskaseisonnasta.
Niskat kuntoon tästä
-Atte Niittykangas, Sirkusfysio
]]>